OM FÖRFATTARNA

Fredrik Berggren

Fredrik Berggren har varit engagerat på ölscenen i över 20 år som bland annat före detta ordförande i Svenska Ölfrämjandet och initiativtagare till Gbg Beer Week. Fredrik är öldomare och har initierat öltävlingar inom både kommersiell bryggning och hembryggning. Han skriver regelbundet om öl i Expressen / Allt Om Vin.

Peter M. Eronson

Peter M. Eronson är öldomare och författare sedan 2009 och har sedan dess fått 19 böcker utgivna, både inom facklitteratur och skönlitteratur. Majoriteten av de egenskrivna böckerna handlar om öl eller hembryggning, bland annat titlar som Öl Från Fat & Flaska, Brygg Stiltypiskt, Kreativ Ölbryggning och Prova Öl.

Tobias Janius

Tobias Janius är frilansande art director och designer som de senaste åren bland annat arbetat med flertalet bryggerier i både Sverige och Norge vilket skapat en djup insikt i ölbranschen. Även Tobias är öldomare och har dessutom en examen i bryggeriteknik. Han har länge varit engagerad i den svenska hembryggningsscenen där han kanske är mest igenkänd under sitt alias Automagiskt Bryggeri.

OM BOKEN

Boken kommer vara kronologisk uppbyggd där starten blir i mitten av 1980-talet då ölkulturen i Sverige var på bottennivå, både vad gäller antalet bryggerier men även mängd konsumerad öl. Den kommer belysa vilka politiska och ölkulturella faktorer som skapade grunden för en spirande ölkultur, vi får följa utvecklingen över tid, de första hantverksbryggerierna, fakta om när Sveriges bryggerier startat, vilka personer som varit tongivande och vilka öl och trender som påverkat ölkulturen. De bryggerier och personer som har haft en större påverkan kommer få mer plats i boken medan andra kommer beskrivas mer kortfattat. Men tanken är ändå att samtliga bryggerier som fanns när ölrevolutionen startade ska vara med, samt alla nya bryggeristarter (och nedläggningar) senaste 30 åren, både stora som små bryggerier.